Ēdīsim garšīgi un stiprināsim kaulus!

Maija Mukāne

Dr., interniste, Rīgas Stradiņa universitāte, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca stacionārs Gaiļezers, VCA Aura

Kalcijs ir nepieciešams stipriem kauliem, bet D vitamīns – lai kalcijs uzsūktos organismā! Papildus elements veseliem kauliem ir pietiekams olbaltumvielu daudzums uzturā.

Piedāvājam to ēdienu receptes, kuri ir bagāti ar šiem trim svarīgākajiem elementiem!

Kartupeļu un puravu sacepums

rudens-2014-kartupelu-puravu-sacepums

Šīs receptes dzimtene ir Vācija. Sacepums ir bagāts ar kalciju, un ļoti patiks bērniem! Katra porcija satur 30 g olbaltumvielu, 418 mg kalcija un 14 starptautiskās vienības D vitamīna! Vienas porcijas enerģētiskā vērtība ir 501 kcal.

Nepieciešamie produkti 4 porcijām

  • 750 g svaigu kartupeļu
  • 750 g svaigu puravu
  • 250 g žāvētas cūkgaļas
  • 100 g siera (piemēram, Emmentaler)
  • 30 g margarīna
  • 2–3 ēdamkarotes miltu
  • 250 ml piena
  • 125 ml dārzeņu buljona
  • Sāls, pipari un malts muskatrieksts pēc garšas

Pagatavošana

  1. Nomizojiet kartupeļus un sagrieziet plānās šķēlītēs. Ja tie ir jaunie kartupeļi ar plānu mizu, tos var tikai nomazgāt. Vāriet 6–8 minūtes, ūdenim pievienojot sāli. Nolejiet ūdeni, viegli ar papīra dvieli nosusiniet kartupeļu šķēlītes.
  2. Puraviem noņemiet virsējās lapas un sagrieziet gredzenos, noskalojiet tekošā ūdenī. Vāriet 3 minūtes, ūdenim pievienot sāli.
  3. Sagrieziet žāvēto cūkgaļu kubiņos un sarīvējiet sieru uz rupjās rīves.
  4. Mērces pagatavošana: katliņā samaisiet izkausētu margarīnu ar miltiem, lēnām pievienojiet pienu un dārzeņu buljonu. Mērci uz nelielas uguns sildiet 5 minūtes, regulāri maisot, lai tā izdotos viendabīga.
  5. Sacepuma traukā (labāk izvēlēties keramikas trauku) izlieciet kartupeļu šķēlītes un puravu gredzenus, žāvētas cūkgaļas kubiņus. Visu aizlejiet ar iepriekš pagatavoto mērci, virsū uzberiet rīvēto sieru.
  6. Sacepumu gatavo iepriekš sasildītā krāsnī 200 grādos 30 minūtes ilgi.

Piena pīrāgs jeb Galatopita

rudens-2014-piena-pirags

Šīs receptes dzimtene ir Grieķija. Piena pīrāgs labi noderēs kā uzkoda, un arī kā piedeva pie gaļas ēdieniem vai salātiem. Katra porcija satur 600 mg kalcija un 82,7 starptautiskās vienības D vitamīna! Vienas porcijas enerģētiskā vērtība ir 600 kcal.

Nepieciešamie produkti (vidēji 16 porcijas pīrāga)

  • 300 g jeb 7 loksnes ar kārtaino mīklu
  • 250 g Feta siera
  • Olīveļļa vai margarīns pīrāga formas ieziešanai
  • 1200 ml piena
  • 11 ēdamkarotes miltu
  • 4 olas
  • 2 ēdamkarotes sviesta vai margarīna
  • Sāls, pipari pēc garšas
  • Dekorēšanai sezama sēkliņas

Pagatavošana

  1. Krēma pagatavošanai: miltus sajauciet ar 200 ml piena, uz laiku atlieciet malā.
  2. Atlikušo pienu uzsildiet katliņā, pievienojiet iepriekš samaisītos miltus ar pienu, pievienojiet arī sāli, piparus un nedaudz sviesta pēc garšas. Sildiet uz nelielas uguns, regulāri maisot, lai krēms izdotos viendabīgs. Iegūto masu atdzesējiet.
  3. Atdzisušajam krēmam pievienojiet olas, ātri samaisiet.
  4. Pīrāga formu ieziediet ar olīveļļu, sviestu vai margarīnu. Nedaudz izveltnējiet kārtainās mīklas loksnes. Trīs loksnes uzlieciet vienu uz otras, starp slāņiem ieziediet ar sviestu. Uz trešās loksnes izlieciet sadrupinātu Feta sieru. Izlieciet nākamās četras mīklas loksnes, starp slāņiem ieziediet ar sviestu. Uz virsējā mīklas slāņa izlieciet iepriekš sagatavoto krēmu, virsmu izlīdzinot ar karoti. Ja ir pieejamas, dekorācijai var uzbērt sezama sēkliņas.
  5. Pīrāgu gatavo iepriekš sasildītā krāsnī 180 grādos 40–50 minūtes ilgi (līdz kamēr krēms sabiezē un paliek kraukšķīgs).

Citrona un aveņu deserts

rudens-2014-deserts

Šī recepte ir Starptautiskā Osteoporozes fonda darbinieku izgudrojums. Deserts ir bagāts ar kalciju, un var izmantot ne tikai avenes, bet arī citas ogas!

Nepieciešamie produkti (vidēji 12 porcijas)

  • 4 citroni
  • 250 g Mascarpone siers
  • 360 g biezpiena
  • 250 ml saldā krējuma
  • Cukurs, vaniļas cukurs un pūdercukurs
  • 3 ēdamkarotes citronu sīrupa
  • 550 g svaigu aveņu (var izmantot arī citas ogas)
  • 250 g cepumu «dāmu pirkstiņi»

Pagatavošana

  1. Caur sietiņu izberztu biezpienu samaisiet ar Mas­car­pone sieru, pievienojiet vaniļas cukuru, viena norīvēta citrona mizu un 2 ēdamkarotes citrona sulas.
  2. Samaisiet sulu no trim citroniem, 3 ēdamkarotes pūdercukura un 3 ēdamkarotes citrona sīrupa, iegūstot viendabīgu mērci.
  3. Piemērotā traukā izlieciet slāni ar cepumiem «dāmu pirkstiņi» ar cukuroto virsmu uz leju. Cepu­mus apsla­ciniet ar iegūto citronu mērci, pa virsu iz­lie­ciet trīs ceturtdaļas ogu un nedaudz uzberiet cukuru. Pusi no iepriekš pagatavotā krēma izlieciet uz ogām, un tad kārtojiet nākamo cepumu slāni ar cukuroto virsmu uz leju, atkal apslaciniet ar citronu mērci, izlieciet atlikušo krēma daļu un izlīdziniet to. Dekorējiet ar atlikušajām ogām.
  4. Iegūto desertu traukā nosedziet ar pārtikas plēvi vai foliju, atdzesējiet ledusskapī 4 stundas.

Rīsu un piena pudiņš

rudens-2014-pudins

Rīsu un piena pudiņš ir garšīgākais kalcija avots bērniem un mazbērniem! Katra porcija satur 268 mg kalcija un 97,6 starptautiskās vienības D vitamīna! Vienas porcijas enerģētiskā vērtība ir 170 kcal.

Nepieciešamie produkti (vidēji 14 porcijas pudiņa)

  • 1 glāze rīsu
  • 1 glāze ūdens
  • 8 glāzes piena
  • 1 glāze cukura
  • 3–4 ēdamkarotes kukurūzas miltu
  • Kanēlis pēc garšas

Pagatavošana

  1. Izmazgājiet rīsus, līdz ūdens ir gandrīz caurspīdīgs. Rīsus savienojiet ar ūdeni, gatavojiet uz pannas, uz mazas uguns līdz rīsi iesūc visu ūdeni.
  2. Rīsus pārlieciet dziļākā pannā un pievienojiet 7 glāzes piena. Kukurūzas miltus sajauciet ar atlikušo glāzi piena un lēnām pievienojiet rīsiem. Nepārtraukti maisot, pievienojiet glāzi cukura. Silda uz mazas uguns līdz iegūst viendabīgu masu.
  3. Iegūto masu pārlieciet nelielos deserta traukos un atdzesējiet, pēc tam atdzesējiet pudiņu ledusskapī.
  4. Pirms pasniegšanas uzberiet kanēli.

Piena un saldējuma kokteilis

Speciāla kaulu stiprinoša kokteiļa re­cepte no atpazīstamākā Austrālijas šefpavāra Luke Mangan. Katra porcija satur 216 mg kalcija. Vienas porcijas enerģētiskā vērtība ir 246 kcal.

Nepieciešamie produkti 4 porcijām

  • 500 ml piena
  • 2 vaniļas saldējuma bumbiņas
  • 2 ēdamkarotes jogurta bez piedevām
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 2 banāni

Pagatavošana

Visus kokteilim nepieciešamos produktus sasmalcināt blenderī un pasniegt.

Foto ir ilustratīvs raksturs.

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.