Jogurts osteoporozes profilaksei

Jekaterina Āboliņa

Dr., žurnāla “Kaulu Veselība” atbildīgā redaktore

pavasaris-2018-kaula-struktura

Piena produkti ir zināmi kā bagātīgi kalcija un D vitamīna avoti. Piemēram, pilnpiena jogurts ir otrais ar kalciju bagātākais avots pēc pilnpiena. Piena produktos ir ne tikai kalcijs un D vitamīns, bet arī olbaltumvielas, kas padara tos īpaši vērtīgus vecāka gada gājuma cilvēkiem un bērniem.

2017. gadā žurnālā Osteoporosis International tika publicēts Īrijas Trīsvienības koledžas darbinieku pētījums – viņi pētīja bezpiedevu jogurta lietošanas biežumu saistībā ar kaulu minerālo blīvumu, kaulu biomarķieru aktivitāti un fiziskām spējām cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem. Kā liecina pētījuma dati, biežāka jogurta lietošana uzturā ne tikai uzlabo kaulu minerālo blīvumu sievietēm (augšstibla kaulam par 3,1–3,9%), bet arī samazina kaulu metabolo marķieru aktivitāti vīriešiem (tartrāta izturīgo skābes fosfatāzi, kas vecina osteoklastu aktivitāti, samazinājums par 9,7%) salīdzinājumā ar cilvēkiem, kuri jogutu lieto reti. Tāpat tika secināts, ka, lietojot jogurtu par devu vairāk, osteopēnijas risks sievietēm samazinās par 31% un osteoporozes risks – par 39%, bet vīriešiem osteoporozes risks samazinās pat par 52%. Tāpat biežāka jogurta lietošana asociējas ar labāku fizisko pašsajūtu un spējām.

Pēc žurnāla “Osteoporosis International” raksta “Greater yogurt consumption is associated with increased bone mineral density and physical function in older adults” 2017. gadā 1. maijā datiem.

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.