Specializēts uzturs labākai brūču dzīšanai

Diāna Fridrihsone

SIA “Nutricia” medicīnas vadītāja

rudens-2018-proteinu-dzeriens

Cilvēkam novecojot, mainās gremošanas orgānu funkcijas: izmainās garšas sajūtas, palēninās barības kustība gremošanas sistēmā, deģenerējas zarnu bārkstiņas, tāpēc bieži novērojama nepietiekama uztura uzņemšana un it īpaši – olbaltumvielu uzņemšana.

Gados veciem cilvēkiem bieži ir samazināta apetīte, ko veicina ar novecošanu saistītās ožas un garšas sajūtu izmaiņas un garastāvokļa traucējumi, piemēram, trauksme un depresija. Apetīte samazinās arī zobu sliktā stāvokļa un barības norīšanas grūtību rezultātā. Novecošana veicina svara un muskuļu masas zudumu, kā rezultātā attīstās vecuma nespēks, nevarīgums un vājums, tāpēc nereti notiek kritieni. Diemžēl trauslo kaulu slimības – osteoporozes – gadījumā bieži pat pavisam neliela trauma var izraisīt kaulu lūzumu.

Šajā situācijā agrīna iejaukšanās ar mērķi uzlabot uzņemtā uztura daudzumu un kvalitāti ir galvenais, lai šo novājināto organisma stāvokli mainītu un izvairītos no kritieniem un kaulu lūzumiem pēc tiem.

Lai novērstu vecuma vājuma un nevarīguma izraisītos traucējumus, uzturā iespējams izmantot speciālus produktus, kas satur viegli sagremojamas olbaltumvielas pareizās attiecībās un papildināts ar citām nepieciešamām uzturvielām, kas nodrošina enerģiju, vitamīnus, piemēram, D vitamīnu un mikroelementus, kuriem ir liela nozīme muskuļu olbaltumvielu sintēzē, lai uzlabotu muskuļu darbību un palielinātu muskuļu spēku un funkciju. Īpaši efektīvi šie dzērieni (piemēram, Nutridrink) vecuma vājuma un nevarīguma novēršanā ir kombinācijā ar mērenām fiziskajām aktivitātēm. Liela priekšrocība ir tā, ka šie dzērieni ir gatavi lietošanai un viegli lietojami – mazā tilpumā ir ļoti daudz vērtīgo uzturvielu, kas ir svarīgi cilvēkiem ar sliktu apetīti un nespēku.

Lietojot ikdienas uzturā šos produktus, palielinās ar uzturu uzņemto olbaltumvielu un enerģijas daudzums, kas veicina muskuļu masas saglabāšanu, kas ir svarīgi, lai uzlabotu ne tikai gados vecāku cilvēku spēju pārvietoties un aprūpēt sevi, bet arī dzīves kvalitāti.

Uzturam ir liela nozīme arī tad, kad vecuma vājuma rezultātā kaulu lūzums jau ir noticis

Uzturam ir liela nozīme arī tad, kad vecuma vājuma rezultātā kaulu lūzums jau ir noticis. Olbaltumvielām ir liela nozīme brūču dzīšanas laikā, jo olbaltumvielas ir audu atjaunošanās izejas materiāls. Arginīns ir aminoskābe, kas ietilpst olbaltumvielu sastāvā un kas īpaši svarīga organismam kļūst brūču dzīšanas laikā un veicina lūzumu ātrāku sadzīšanu.

Arī pētījumi pierāda ar olbaltumvielām bagāta un pilnvērtīga uztura nozīmi komplikāciju novēršanā pēc lūzuma – cilvēkiem, kuri dienā lietoja divas pudelītes speciāla produkta ar augstu olbaltumvielu saturu un citām uzturvielām sabalansētā daudzumā papildus ikdienas uzturam, bija mazāk sarežģījumu pēcoperācijas periodā. Sevišķi tas ir svarīgi gūžas kaula lūzuma gadījumos.
Risinājums ir specializēti produkti (piemēram, Cubitan), kas ir uzturvielu ziņā ļoti bagāti un tika radīti ar mērķi veicināt ātrāku brūču dzīšanu, nodrošinot brūču dzīšanai nepieciešamos elementus (piemēram, olbaltumvielas, antioksidantus – E un C vitamīnu, cinku) un arginīnu.

Svarīgi ir atcerēties, ka pirms medicīniskā uztura izmantošanas jākonsultējas ar ārstu, māsu vai farmaceitu.

Vairāk informācijas par medicīniskā uztura produktiem www.nutriciamedical.lv 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.